Relatietherapeut Den Haag

Sex en intimiteit

‘Making love’ heet het in het Engels, en als je vrijt met je geliefde, dan maken jullie samen De Liefde. Het is het naakte gesprek van liefde. Waarin jullie elkaar alles geven, je aan elkaar overleveren en de ander ontvangen, leiden en liefhebben.

Die dialoog is teer, verfijnd en breekbaar. Het is moeilijk om je helemaal uit te spreken, het is moeilijk om alles te laten zien en het is moeilijk om sommige dingen niet te willen. Details, kleine weigeringen, het Maken van Liefde kan een dans van onvermogen worden. Met soms desastreuze gevolgen.

Zo’n gedoe

Druk, druk, druk. En dus na een dag rennen met werk, sociale verplichtingen en kinderen, ploffen jullie in bed. Je bent moe, dus even geen gedoe. En voor je het weet kun je je niet meer herinneren wanneer de laatste keer was.

Maar denk eens na, is het niet een smoesje? Want tijd kun je maken en vroeger kreeg je toch juist energie van een fijne lome vrijpartij of een onverwacht wild vluggertje vroeg in de ochtend? Een te druk leven is sowieso niet goed. Maar waarschijnlijk spelen er andere zaken die maken dat je geen moeite meer doet.

Alles weerklinkt in vrijen

Omdat vrijen zo open en intiem is, kan er van alles gebeuren. Ook de dingen die je niet wilt laten zien komen aan het daglicht. Je geeft niet alleen je lichaam bloot, maar ook je ziel. Alsof je hart wordt uitvergroot. Alsof alles wat je bent te zien is. Ook de dingen waar je je voor kunt schamen, ook waar je bang voor bent, of onzeker. En het is zó moeilijk om dat mooi en respectvol te bespreken.

Dan komt die Dans van Onvermogen. Je wilt elkaar niet tekort doen, maar ook jezelf niet. De één voelt zich bezwaard, de ander wil geen aanstoot geven. Jullie draaien om elkaar heen in onzekerheid. Jullie vervreemden van elkaar, weten niet meer wat de ander wil. Zo kan seksualiteit een signaal van relatieproblemen zijn, maar ook een oorzaak.

Maak een afspraak

Heb je vragen? Of wil je weten of relatietherapeut Den Haag je kan helpen? Neem telefonisch contact op via 070 – 22 10 068 of stuur een e-mail.